>>Slaaplaboratorium

Polysomnografisch onderzoekHet slaaplaboratorium is gericht op een geheel van patiënten met om het even welk slaapprobleem en heeft op de eerste plaats een diagnostische doelstelling. Het werkt samen met andere medische specialisaties (voornamelijk pneumologie, NKO en neurologie).

Het houdt een gespecialiseerd onderzoek in dat toelaat een ambulante behandelingsstrategie op te zetten. Voor een vollediger check-up wordt een kort verblijf voorgesteld.

Gedurende de opname op de afdeling, worden encefalografische metingen gedaan (EEG) tijdens de slaap en de analyse hiervan stelt ons in staat om een behandeling op te zetten van slapeloosheid of over- vermoeidheid om een differentiële diagnose te maken tussen depressies van meer psychologische of meer van biologische oorsprong, tot het onderkennen van nachtelijke apnoe (adempauze), snurken, myoclonieën (spiercontracties), en dat binnen 80 bekende slaapstoornissen.

Het behandelingsplan wordt dan doorgegeven aan de verwijzende geneesheer (al dan niet verbonden aan het ziekenhuis) en de effectiviteit van de behandeling kan opgevolgd worden tijdens een latere opname.

>>Meer informatie over de Instelling voor Psychiatrie.