>>Centrum voor cardiale revalidatie

Cardiale revalidatieCardiale revalidatieCardiale revalidatie

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de cardiale revalidatie het geheel van interventies nodig om de patiënt de best mogelijke fysieke, psychologische en sociale voorwaarden te verzekeren, zodat hij door eigen inspanning een zo normaal mogelijke plaats in de gemeenschap terug kan innemen en behouden.

Wie komt in aanmerking ?

De cardiale revalidatie bestaat uit een multidisciplinaire aanpak in een gespecialiseerde omgeving bedoeld voor patiënten met een cardiovasculaire aandoening (infarct, hartchirurgie, hartfalen…).

Wat zijn de objectieven ?

Het doel is om de fysieke capaciteiten van de patiënt met een hartziekte te verbeteren en de cardiovasculaire risico’s te verminderen (sedentariteit, cholesterol, overgewicht, stress, tabak,…).

Hoe gebeurt het in praktijk ?

Na de consultatie bij de revalidatiecardioloog, zal de patiënt opgenomen worden in het programma voor cardiale revalidatie.

In ons centrum verloopt de fysieke training (fiets, loopband, roeitoestel, spierversteviging…) volgens een gepersonaliseerd en progressief schema en vormt een essentieel deel van de behandeling in de cardiale revalidatie. Deze inspanningstraining wordt uitgevoerd onder toezicht en volgens de raadgevingen van gespecialiseerde kinesitherapeuten en een revalidatiecardioloog. Dankzij de tussenkomst van verschillende specialisten krijgt u bovendien voedingsadvies, psychologische steun met begeleiding voor het stoppen met roken en hulp bij het hervatten van het werk. U kan hier lotgenoten ontmoeten met hetzelfde probleem waardoor u ervaringen kan uitwisselen.

Wij stellen voor om 3 maal per week deel te nemen aan deze trainingen gedurende 1u – 1u30 en de raadgevingen van onze specialisten op te volgen (kinesitherapeut, diëtiste, psycholoog…). De cardiale revalidatie wordt voorzien gedurende ongeveer 3 maanden.

Adres : Het centrum voor cardiale revalidatie bevindt zich op de site Horta (gebouw K3) van het UVC Brugmann.

Uren : Van 9u00 tot 12u00 op dinsdag – donderdag – vrijdag.

Wat moet u meenemen ? Voor de training vragen wij om comfortabele sportkledij te voorzien, een flesje water en een handdoek. Indien u over een hartslagmeter beschikt met een abdominale riem, mag u deze meenemen.

Er zijn vestiaires met sluitbare kastjes om uw gerief in op te bergen.
Neem niets van waarde mee.

Contact :

  • Raadpleging voor cardiale revalidatie (arts, diëtiste, psycholoog) : +32 (0)2 477.30.35 (gelieve duidelijk te vermelden dat het gaat over de cardiale revalidatie)
  • Trainingszaal (kinesitherapeuten) : +32 (0)2 477.21.75