Bij een stuitligging ligt het hoofd van het kind boven in de baarmoeder, terwijl de billen of de beentjes beneden bij de ingang van het bekken liggen.
Soms adviseert de gynaecoloog een keizersnede.
Om deze chirurgische ingreep te vermijden, kunnen we proberen om de baby in hoofdligging te draaien. Deze manipulatie wordt ook wel uitwendige kering genoemd. De slaagkans bedraagt ongeveer 35% (m.a.w. 1 keer op 3).
Bij meer dan 85% is er geen verklaring voor de stuitligging te vinden maar stuitligging is vaker te wijten aan :
U wordt ‘s morgens om 8u nuchter verwacht op de afgesproken datum op de 2de verdieping van het gebouw Roger Vokaer (E, vleugel 5, eenheid 52).
Daar wordt allereerst gecontroleerd via echografie of uw baby zich nog in stuitligging bevindt.
Indien niet, moet enkel een monitor worden uitgevoerd alvorens u terug naar huis mag.
Indien uw baby zich nog in stuitligging bevindt wordt u door de vroedvrouw voorbereid :
Voor de optimale werking van dit geneesmiddel te bereiken dient u enkele uren te rusten en gedurende deze periode dient u ook nuchter te blijven. Rond de middag zal de gynaecoloog proberen uw baby te draaien.
Juist voor de kering zal u gevraagd worden te urineren dit om de kering zo vlot mogelijk te laten verlopen. Daarna zult u gevraagd worden om in rugligging plaats te nemen op het bed met uw armen naast het lichaam. Het is belangrijk dat u zo ontspannen mogelijk ligt en uw buikspieren niet aanspant.
De gynaecoloog neemt met twee handen uw baby vast, één hand pakt daarbij net boven uw schaambeen de billen van uw baby en probeert deze omhoog te drukken. De andere hand pakt aan de bovenkant van uw buik het hoofd en probeert deze naar beneden te duwen. De kering wordt vaak als onaangenaam ervaren maar duurt slechts enkele minuten.
Na de uitwendige kering wordt een laatste monitor van ongeveer een half uur aangelegd.
De meest geschikte zwangerschapsduur om een baby te draaien is rond de 36 weken. Als er genoeg tot veel vruchtwater is kan men dit tot aan de uitgerekende bevallingsdatum proberen.
Voor de moeder : Vaak heeft men last van de bijwerkingen van het middel om de baarmoeder te ontspannen (beven, verhoogde hartslag,…) ook kan de buik door het harde duwen een paar dagen gevoelig zijn.
Voor de baby : Wij proberen de baby geen pijn te doen door zo zacht mogelijk de kering uit te voeren. De foetale harttonen worden continue geregistreerd, als er enig teken is dat de baby het moeilijk krijgt dan wordt er onmiddellijk gestopt.
De gynaecoloog schrijft meestal een scanner van het bekken voor die de exacte maten weergeeft. Dit is noodzakelijk om te beslissen of een eventuele vaginale stuitbevalling mogelijk is.