>>De site Koningin Astrid in een nieuw kleedje

Ingang van de site Koningin Astrid

Een verjongingskuur voor de site Koningin Astrid. De vier zorgeenheden van het revalidatiecentrum verhuisden naar de 4de verdieping van het militair hospitaal en kregen er gloednieuwe lokalen. Een rondleiding.

"Toen we in 2007 aan de slag gingen in de site Koningin Astrid, door het militair hospitaal", vertelt siteverantwoordelijke Greta Degreef. "We stelden echter vast dat het patiëntencomfort op sommige punten te wensen overliet. Vandaar de absolute nood aan een gloednieuwe infrastructuur."

Een van de minpunten van de 2de verdieping: een gebrek aan eenpersoonskamers en badkamers, toch een belangrijke troef voor lange ziekenhuisverblijven.

In februari en maart 2013 verhuisden de vier zorgeenheden van werkten we op de 2de verdieping, die aanvankelijk bezet werd In het revalidatiecentrum naar de 4de verdieping van het militair hospitaal. Ze werden er ondergebracht in een gerenoveerde ruimte.

Voordelen van dit verhuisproject: een moderne infrastructuur, een nieuwe werkmethode en uiteindelijk meer comfort voor de patiënt.

De kamers

Kamer

De kamers bevinden zich aan de kant met de ramen en bieden een adembenemend uitzicht op Brussel.

Elke eenheid telt voortaan 12 tweepersoonskamers en 4 eenpersoonskamers.

Ze zijn moderner ingericht en beschikken over een ergonomische badkamer.

Elke zorgeenheid heeft haar eigen kleur

Zorgeenheid

Dat maakt het decor niet alleen fl euriger, maar geeft elke eenheid ook een eigen identiteit en zorgt ervoor dat patiënten en personeel makkelijker hun weg vinden.

Nieuw

KinezaalTherapeutisch badTherapeutische keuken

De twee voormalige kinezaaltjes hebben plaatsgeruimd voor een luchtiger en ruimer lokaal.

De ergotherapie heeft dan weer een nieuwe therapeutische keuken gekregen. Doel: de zelfredzaamheid bevorderen van patiënten die binnenkort naar huis mogen.

Andere nieuwigheid: een therapeutisch bad, als 'welzijnskuur' voor de patiënten.

Op de 2de verdieping

2de verdieping

Waren de zorgeenheden ingedeeld in vierkante blokken.

Die structuur werd vervangen door een lengte-inrichting.

De eenheden zijn nu gegroepeerd per twee, in lange gangen, en delen een reeks personeelslokalen (materiaalvoorraad, proper linnen, huishoudelijke dienst …).

De krachten gebundeld

"Snel en zonder moeilijkheden": zo omschrijven Greta Degreef en Fabienne Bauwens, haar adjunct, de verhuizing van de vier eenheden van het revalidatiecentrum. "Alleen hadden we dit nooit voor elkaar kunnen krijgen", geven ze toe. "De verschillende zorgeenheden hebben elkaar erg geholpen. En de samenwerking met zowel de militairen als de ondersteunende diensten van het UVC Brugmann (vooral dan de cel Programmatie en Organisatie) was echt bijzonder waardevol."

:: Het revalidatiecentrum in Koningin Astrid omvat... :: Vier specifieke zorgeenheden voor personen met locomotorische en cardiopulmonaire aandoeningen, en voor 'chronische' patiënten (kanker, spijsverteringsziekten …). Elke eenheid biedt plaats aan 24 mensen.
Al deze patiënten hebben gespecialiseerde zorg nodig van middellange tot lange duur (tussen 30 en 90 dagen), meestal met revalidatie achteraf.
Deze dienst legt de nadruk op multidisciplinariteit en nauwe samenwerking tussen de medische en paramedische teams.

Auteur : Aude Dion
Bron : Osiris News (nr 32, september-november 2013)