De "Lewy body dementie" of kortweg LBD is een veel voorkomende maar ondergediagnosticeerde neurodegeneratieve dementie.
Deze ziekte is na de ziekte van Alzheimer en herseninfarcten de derde belangrijkste oorzaak van dementie. LBD is dus zeker geen zeldzame ziekte.
Toch hebben de meeste mensen er nog nooit van gehoord...
LBD is een complexe aandoening, omdat het verschillende systemen van het zenuwstelsel treft en daardoor een wijd spectrum aan ziekteverschijnselen uit de hoed kan toveren: denk- en geheugenstoornissen, mentale schommelingen, desoriëntatie, hallucinaties, wanen, vreemd nachtelijk gedrag ten gevolge van REM-slaapstoornissen, parkinsonisme en andere bewegingsstoornissen, bloeddrukschommelingen, angstaanvallen en zelfs constipatie en urinaire problemen.
Daar komt nog bij dat LBD-patiënten bijzonder gevoelig zijn voor de neveneffecten van de medicatie die vaak voorgeschreven wordt om veel van die symptomen te behandelen. Dat maakt de behandeling met medicatie vaak balanceren op een slappe koord.
In ieder geval niet door het UVC Brugmann, waar enkele maanden geleden een specifieke consultatie werd opgestart (afspraak via het dagziekenhuis geriatrie).
De verantwoordelijke persoon, Dr Kurt Segers (dienst Neurologie), heeft een boek over dit onderwerp geschreven : "De vergeten dementie: een begrijpelijk zicht op Lewy body dementie".