De consultatie is bestemd voor patiënten met blijvende pijn sinds meer dan drie maanden, en dit ondanks een goed uitgevoerde diagnose (met bijkomende onderzoeken en het advies van een specialist) en bij wie de pijn onvoldoende beantwoordt aan de behandeling.
De pijn heeft dan een weerslag op psychologisch vlak, op de lichamelijke toestand en op de relaties met anderen, zowel op sociaal, familiaal als professioneel vlak). Als die weerslag ernstig is vereist die een globale (“biopsychosociale”) aanpak In dat geval kan het multidisciplinair team de patiënt helpen om actief deel te nemen aan de verbetering van zijn levenskwaliteit door te werken aan de verschillende componenten die het chronisch pijnsyndroom versterken.
De opvolging bij de consultatie voor chronische pijnbestrijding betekent in geen geval een breuk met de behandelende geneesheer of de doorverwijzende geneesheer-specialist. Integendeel, hun medewerking is noodzakelijk. Daarom vragen wij aan de doorverwijzende geneesheer om ons vòòr de eerste consultatie de nodige inlichtingen te geven. Wij zullen hem eveneens schriftelijk op de hoogte houden via evaluatierapporten van het hele team en belangrijke evolutiepunten melden.
Het team bestaat uit geneesheren (anesthesisten, specialisten in fysieke geneeskunde en readaptatie, neuroloog en psychiater) en niet-geneesheren (psychologen gespecialiseerd in cognitief-comportementale oriëntatie, kinesisten, verpleegster, maatschappelijk assistent en ziekenhuisapotheker met klinische oriëntatie). Al deze personen hebben een bijkomende vorming in algologie gekregen.
Afspraakaanvraag : Per telefoon.
Een behandeling in de Pain Clinic gebeurt in verschillende fases : opvolging van pijnmedicatie, revalidatie, educationele sessies, interventionele pijnbestrijdingstechnieken en specifieke consultaties (verpleegster, psycholoog, kinesitherapeut,…).