Wondgenezing in vochtig milieuVoorbereiding van het wondbedGenezing
Begrijpen, voorkomen en verzorgen van doorligwonden.
Het principe is eenvoudig : om goed te genezen, moet een wonde in een vochtig
milieu blijven, noch te veel, noch te weinig. De studies van Winter (1962)
tonen het belang aan van wondheling in een gesloten vochtig milieu en liggen
aan de basis van de aktuele technische ontwikkeling van de wondverzorging.
Het
sereuze exsudaat (de wond "sijpelt" door en produceert een natuurlijke
vloeistof) bevat
fysiologische elementen die de wondheling en de autolytische reiniging bevorderen.
Exsudaat
in aanraking met de wonde gaat deelnemen aan reiniging en aan de weefselopbouw.
Verbanden en vochtig milieu
Als de wond droog is, moet men het vochtigheid toebrengen door een vochtig verband aan te leggen. Als de wond te vochtig is, moet men een verband aanbrengen dat de vochtoverschotten zal absorberen en het gunstige vochtige milieu zal handhaven voor de genezing.
Uitdroging is schadelijk voor de levende cel ; bovendien breken de uitgedroogde verbanden de nieuw gevormde cellen af. Het principe is dus belangrijk : de vochtigheid 24u/24u handhaven.
Een verband kan verschillende dagen op zijn plaats blijven. Het verband niet alle dagen veranderen is geen hygiënefout. Integendeel, een verband te vaak veranderen is niet goed voor de wonde. Elke keer, ondergaat zij een externe agressie (koud, drooglegging, wrijving...). Een verband te lang op zijn plaats laten is evenmin goed, want de huid macereert en de wond "verstikt" onder exsudaten.
In praktijk
De wonden worden met fysiologische serum schoon gedept, zonder de randen te agresseren en zonder de wonde te drogen. Het verband goed vastleggen en het veranderen wanneer het vuil is of wanneer hij niet meer vast is (max. 7 dagen).
Er zijn altijd kiemen in een wonde
In een wonde, zijn er kiemen en bacteriën in kleine hoeveelheid zijn zij niet schadelijk voor de genezing. Daarom vermijdt men om antiseptica (ontsmettingsmiddelen) te gebruiken. Daarom zijn ook alle verbanden neutraal.
In geval de wonde geïnfecteerd raakt zich verpest en in geval
de kiemen
schadelijker worden zoals in een ziekenhuismilieu bijvoorbeeld, kan men
antiseptica zoals polyvidone gebruiken dat geen weerstand creëert.
Eosine
is geen ontsmettingsmiddel en zijn rode kleur camoufleert
de kleur van de wond. Niet te gebruiken !
Het wondbed wordt voorbereid door een aantal maatregelen te treffen die genecroseerd, fibrineus en geïnfecteerd weefsel verwijdert. Dit is het begin van het genezingsproces.
De oorzaak aanpakken
Zelfs als er een wonde bestaat, moet men aandachtig blijven om de druk op te heffen, de belangrijkste oorzaak van het verschijnen en ontwikkeling van doorligwonden.
Voorbereiding van het wondbed
Men moet aandachtig blijven om de wonde in de beste omstandigheden te laten genezen :
Het verband goed vastleggen
Hoe langer het verband ter plaats blijft, hoe efficiënt het is. Een professioneel toezicht zal het moment kunnen evalueren waar het verband veranderd moet worden. Het verband moet regelmatig geobserveerd worden en men moet erop toezien dat het geen schade aan de gezonde huid veroorzaakt.
Er bestaat verschillende soorten vaststellingsmiddel in functie van de localisatie, van de breekbaarheid van de huid en het verkeer. Men kan gebruiken :
Doorligwonden vermijden :
Preventiemateriaal plaatsen en de patiënt van positie veranderen om nieuwe doorligwonden te vermijden.
De verbanden :
Raadvragen voor de keuze van het verband. Het verband niet te vaak veranderen, noch de behandelingssoort te veel afwisselen.
De voeding :
Calorieën, eiwitten, vitaminen, zink en ijzer zijn uiterst belangrijk voor de genezing van wonde. Let op dat de patiënt goed eet.De genezing :
Een gesloten wonde is altijd in een genezingfase en dus altijd meer breekbaar dan een gezonde huid: let op om de huid te beschermen (preventiemateriaal, beschermde verbanden, zalven,…).