>>Thrombofilie en preventie

La thrombophilie est l'état de patients qui présentent une prédisposition particulière aux thromboses

In het menselijk lichaam wordt de bloedcirculatie verzekerd door twee systemen : het arteriële en het veneuze systeem. Het zuurstofrijke bloed wordt via het arteriële systeem van het hart naar de interne organen en de ledematen gestuurd ("rood bloed"). Het veneuze systeem brengt het bloed terug van de organen en de ledematen naar het hart ("blauw bloed")

Ter hoogte van de ledematen wordt de veneuze terugkeer van het bloed verzekerd door twee netwerken : het oppervlakkige net en het diepere net. Het oppervlakkige netwerk loopt net onder de huid en kan zichtbaar worden wanneer er spataders ontstaan. Het diepere net situeert zich binnenin de ledematen en zorgt voor 9/10 van de afvoer van het veneuze bloed.

Ontstaat er een ontsteking van een ader dan spreekt men van phlebitis.
Vormt er zich ter hoogte van deze ontsteking een klonter dan spreekt men van phlebothrombose of thrombophlebitis of ook van diepe veneuze thrombose.

Wij hopen dat deze kleine uiteenzetting u zal helpen bij het beter begrijpen van uw ziekte en de behandelingsmethode voorgesteld door uw arts :

Raadpleging thrombofilie

Adres : UVC Brugmann, Van Gehuchtenplein 4 te 1020 Brussel
Afspraken : +32 (0)2 477.30.35
Meer informatie : Prof. André EFIRA, Dr Bernard BELLENS