>>Eerste BRA Day in UVC Brugmann

BRA Day

Voor meer en betere informatie over reconstructie na borstkanker...

Borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. In ons land loopt 1 op de 8 vrouwen het risico om borstkanker te krijgen. Elk jaar wordt bij zo'n 9000 Belgische vrouwen borstkanker vastgesteld.

Mede daardoor worden hoe langer hoe meer vrouwen geconfronteerd met de vraag of ze na een volledige of gedeeltelijke mastectomie (borstamputatie) een borstreconstructie willen.
Wat zijn de keuzes die ze hebben, welke mogelijkheden worden in hun specifieke gevallen aangeboden en waar vindt ze de juiste informatie?

Dat zijn de vragen waarop een groep Canadese artsen en medisch personeel uit verschillende disciplines die met borstkanker te maken hebben een antwoord wilde brengen.
Zij bedachten de BRA Day: "BRA" staat voor Breast Reconstruction Awareness, maar betekent ook "BH". In oktober 2011 vond zo in Canada de eerste BRA Day plaats.
Dit initiatief heeft snel navolging gekend: dit jaar heeft op 17 oktober ook een BRA Day plaats in de Verenigde Staten, Finland, Ierland, Australië, enz.

BRA Day in België

Op 17 oktober wordt in ons land de eerste BRA Day georganiseerd. Het is een initiatief gesteund door de stichting Beautiful ABC (Beautiful After Breast Cancer), een non-profit organisatie opgericht door Professor Phillip Blondeel (UZ Gent) en Annette Porter met de medewerking van artsen, ex-patiënten en enthousiaste supporters uit verschillende Europese landen.
Het doel van de stichting is het verspreiden van juiste en volledige informatie over borstreconstructie, zodat patiënten de voor hen juiste keuze zouden maken met betrekking tot het al dan niet overgaan tot een borstreconstructie. Dit maakt immers integraal deel uit van het genezingsproces.

Op 17 oktober hebben in een reeks universitaire en academische hospitalen informatiesessies plaats, waarbij specialisten rechtstreeks in gesprek gaan met patiënten, zorgverleners en ander geïnteresseerden. Iedereen is welkom en het is gratis.

In praktijk (UVC Brugmann)

Plaats : UVC Brugmann site Horta (auditorium Vangeertruyden - gebouw C3)
Datum : Woensdag 17/10/2012

Programma

10:00 - Onthaal
10:30 - Prof. A. De Mey : De geschiedenis van de borstreconstructie
10:45 - Prof. L. Baeyens : Lichaamsbeweging na borstkanker
11:15 - Dr Ch. Zirak : De verschillende technieken van borstreconstructie
11:45 - Vraag & antwoord

>>Borstkliniek Atossa.