>>Nationale campagne « U bent in goede handen » 2012-2013

U bent in goede handenDe beperking van zorggeassocieerde infecties in ziekenhuizen door een betere handhygiëne vormt, sinds enkele jaren, een absolute prioriteit voor de federale overheden. Een correcte handhygiëne zorgt voor een daling van het aantal ziekenhuisinfecties. Een goede handhygiëne kan dus levens redden !

Daarom organiseert de Federale Overheidsdienst, Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu samen met het Federaal platform voor ziekenhuishygiëne voor de vijfde keer de nationale campagne « U bent in goede handen » teneinde de handhygiëne te bevorderen.

De periodieke herlancering van een campagne is belangrijk om het effect op lange termijn te verzekeren. De campagne wordt georganiseerd op federaal niveau maar het zijn de verzorgingsinstellingen, en voornamelijk de zorgverleners zelf, die deze campagne mee onder- steunen.

Wat betreft de observatie van de voorschriften met betrekking tot de handhygiëne, hebben wij in 2010-2011 een gemiddelde verhoging vastgesteld van 62.3 % voor de nationale campagne tot 72.9 % na de nationale campagne.

In 2013, de 5de nationale campagne handhygiëne begon op 15 januari. Gedurende deze campagne zal de nadruk gelegd worden op de indicaties "vóór contact met de patiënt" en "vóór een zuivere/invasieve handeling".
Het UVC Brugmann neemt deel aan de campagne. Het team voor ziekenhuishygiëne stelt seminaries voor (met accreditering in ethiek en economie).