>>Exploratie van het spijsverteringskanaal : de echo-endoscopie doet weer haar intrede in het UVCB

De dienst echo-endoscopie lag meer dan een jaar stil in Horta, maar ging in november 2013 opnieuw open, met de komst van dr. Emmanuel Toussaint. Meer over deze onderzoekstechniek en haar belangrijkste indicaties, in woord en beeld.

Bij een digestieve echo-endoscopie wordt via een endoscoop een echographie gemaakt van het spijsverteringskanaal en de omliggende organen. Met dit instrument, een soepele buis voorzien van een videocamera, kan de binnenkant van het spijsverteringskanaal worden bekeken. aan het uiteinde van de endoscoop is een echografische minisonde bevestigd, waardoor de gastro-enteroloog tegelijk de verschillende lagen van het spijsverteringskanaal kan bestuderen, maar ook de aangrenzende structuren (pancreas, galblaas, mediastinum (ruimte tussen beide longen)...). Een echo-endoscopie wordt zowel gebruikt voor diagnostische als therapeutische doeleinden.
Aangezien de endoscoop zo dicht mogelijk bij de doelorganen wordt geplaatst, is het met deze techniek mogelijk om zeer kleine letsels (stenen, tumoren...) op te sporen die met de klassieke beeldvormingstechnieken meestal onopgemerkt blijven.
Een echo-endoscopie kan op twee manieren worden uitgevoerd : via de mond of via de anus. Het onderzoek gebeurt met of zonder algemene verdoving, afhankelijk van de indicaties. Complicaties zijn zeer zeldzaam en kunnen in de meeste gevallen worden vermeden.

Echo-endoscopie in beeld

:: Praktisch :: De medisch-technische diesnt Gastro-enterologie bevindt zich in gebouw C5 (Horta-site), op de eerste verdieping. Tel. van het secretariaat endoscopie : +32 (0)2 477.26.20.
:: Een "mini-invasieve" techniek voor puncties :: Bij diagnostiche twijfel over een letsel of wanneer een analyse van de weefselcellen nodig is om de diagnose te bevestigen, kan via een echo-endoscopie een punctie worden uitgevoerd van de gezwellen in de buurt van het spijsverteringskanaal. De gastro-enteroloog neemt dan cellen af met een aangepaste naald en onder echografische controle. Die cellen worden vervolgens geanalyseerd door anatoom-pathologen. Deze techniek wordt "mini-invasief" genoemd omdat ze zwaardere procedures vermijdt voor de patiënt, zoals een chirurgische biopsie. Ze kan trouwens ook puncties uitvoeren van kleine letsels. Dit onderzoek gebeurt meestal ambulant, met andere woorden : de patiënt mag nog dezelfde dag naar huis.

Auteur : Aude Dion
Bron : Osiris News (nr 34, maart-mei 2014)

>>Kliniek Gastro-enterologie.