>>André Nazac, onderzoeker aan het hoofd van de dienst Gynaecologische Chirurgie

Prof. André Nazac

Gewapend met de zwarte judogordel is André Nazac even ambitieus op de tatami als op de dienst chirurgie. Afgelopen september verhuisde hij van Frankrijk naar België, en sindsdien is hij niet alleen kliniekhoofd, maar ook verantwoordelijke voor de Dienst Gynaecologische chirurgie. Een gesprek …

Na een academisch parkoers en jarenlang ervaring te hebben opgedaan in Frankrijk, besloot André Nazac, gynaecologisch chirurg, om zijn carrière voort te zett en in het UVC Brugmann. Waarom Brussel?
"Niet voor de zon", schertst hij. "Maar omdat ik het na zes jaar in het CHU van Bicêtre in Parijs wel voor bekeken hield en er zich geen verdere onderzoeksperspectieven meer aandienden. Brussel leek me de beste optie op het vlak van levenskwaliteit en professionele projecten."

Prof. André Nazac

Uitpakken met nieuwe ideeën

Met zijn jarenlange ervaring als diensthoofd houdt André Nazac van uitdagingen en schrikt hij er niet voor terug om vastgeroeste gewoonten te doorbreken.
"Ik heb het geluk gehad om drie jaar diensthoofd te zijn geweest in Île-de-France en een nieuwe afdeling Gynaecologische chirurgie te hebben opgericht in een ander Parijs ziekenhuis", blikt hij terug. "Dankzij mijn ervaring en mijn jarenlange onderzoek heb ik een zekere wetenschappelijke en medische maturiteit verworven die me goed van pas komt om vernieuwende projecten te lanceren." Nieuwe teams leiden en nieuwe ideeën aanbrengen, zijn dan ook perfect haalbare uitdagingen voor het kersverse diensthoofd Gynaecologische chirurgie. Eén van zijn eerste ambities? De teamgeest verbeteren en de dienst een nieuw elan geven. "Wat me in mijn functie vooral boeit, is nieuwe ideeën aanbrengen en voor een extra dosis energie zorgen."

Stimulerende uitdagingen

Eén van de eerste uitdagingen die André Nazac voor zichzelf weggelegd ziet in het UVC Brugmann, is de verdere uitbouw van de Borstkliniek. En de nieuwkomer zit al boordevol ideeën: "Zo wil ik een aantal originele methoden invoeren om bijvoorbeeld de 'diagnosecircuits' voor borstkanker in te korten". Andere prioritaire doelstelling: de technieken verbeteren voor de opsporing van gynaecologische letsels, zoals fibromen, baarmoederkanker enz. "Het UVC Brugmann biedt bijvoorbeeld momenteel geen hysteroscopie aan. Bij dit onderzoek wordt een minicamera ingebracht in de baarmoeder, als hulpmiddel voor de diagnose. Slechts weinig centra in België bieden die techniek aan, ook al bevelen heel wat wetenschappelijke verenigingen ze aan. Ik wil die lacune opvullen door niet alleen de patiëntes, maar ook het personeel en de behandelende artsen hierrond te sensibiliseren."

Tijd voor wetenschappelijk onderzoek

Leergierig als hij is, wil André Nazac ook een deel van zijn tijd besteden aan klinisch onderzoek. "Er valt nog altijd heel wat research te doen op het gebied van chirurgie. En het UVC Brugmann lijkt me een geschikt expertisecentrum om baanbrekend onderzoek te verrichten." Zo staan er in het ziekenhuis al twee studies op stapel die aansluiten op dr. Nazacs doctoraatsverhandeling fysica over nieuwe opticatechnieken (zie kadertekst).

:: Fysica in dienst van de geneeskunde :: Na vier jaar onderzoek was dr. André Nazac in 2013 klaar met zijn doctoraatsverhandeling fysica over lichtpolarisatie. "Tijdens mijn doctoraatsverhandeling ontwikkelde ik een aantal opticatechnieken om de samenstelling en de organisatie van de collageenvezels te bekijken achter het weefseloppervlak, en dit op verschillende millimeter diepte en in vivo. De kern van de zaak is dat de organisatie van die vezels verandert bij precancereuze baarmoederhalsletsels en bij vroeggeboorten. Deze technieken kunnen dan ook nuttig zijn om die letsels of vroeggeboorten tijdig op te sporen." Nu dr. Nazac klaar is met zijn theorie hierover, is het tijd voor de praktijk. Zo wil hij binnen het UVC Brugmann twee studies uitvoeren over deze onderzoeksthema’s.
:: CV express ::
>2000 tot 2004 : Coassistent/kliniekhoofd in het Hôpital Pitié-Salpêtrière in Parijs.
>2004 tot 2006 : Adjunct-kliniekhoofd in het Institut Mutualiste Montsouris in Parijs (dat beschikt over de Da Vinci Robot voor 3D-chirurgie).
>2006 tot 2009 : Diensthoofd Materniteit in het Hôpital André Grégoire in Montreuil.
>2009 tot 2015 : Adjunct-kliniekhoofd in het CHU Bicêtre in Parijs – Werkt mee aan de oprichting van een kraamkliniek.
>2010-2013 : Doctor in de fysische wetenschappen aan deÉcole polytechnique van Parijs.
>2015 : Kliniekhoofd en Hoofd van de Dienst Gynaecologische chirurgie in het UVC Brugmann.

Auteur : Coline Wellemans
Bron : Osiris News (nr 41, december 2015-februari 2016)

>>Dienst Gynecologie-Verloskunde.