>>Werelddag tegen Kanker : de kliniek Hematologische Oncologie zet zich in voor haar patiënten

Werelddag tegen Kanker

Kanker heeft een grote economische en sociale impact, die aanzienlijk toeneemt met de veroudering van de bevolking en de stijging van de levensverwachting.

Kanker was vroeger meestal ongeneesbaar, maar is nu, dankzij de vroegtijdige opsporing, de snelle diagnose en de medische vooruitgang, een chronische ziekte geworden waarmee men kan leven en zelfs van kan genezen. Een snelle toegang tot kwalitatieve zorgstructuren is een essentiële factor van de behandeling. Wanneer kanker als diagnose gesteld wordt, begint voor de patiënt en zijn familie een lange strijd met vele angsten en onzekerheden. Het psychologisch dynamisme van de patiënt speelt een belangrijke rol tijdens elk moment van zijn klinisch traject.

Een patiënt, geholpen door een empathische omgeving, zal de diagnose en het zorgtraject beter aanvaarden en zal zich beter aanpassen aan de therapie en aan het medisch team door zijn wil om te genezen.

In deze optiek, verzekert het UVC Brugmann de beschikbaarheid en de toegang tot onderzoekprogramma’s (borstkliniek ATOSSA, dermatologie, digestief en urologisch onderzoek), vroegtijdige diagnosestelling (endoscopie, radiologische uitrustingen : scanner, IRM, Petscan) en behandelingen dankzij doeltreffende en kwalitatieve diensten voor iedereen, eender van welke taal of land van oorsprong.

Werelddag tegen Kanker

De Kliniek Hematologische Oncologie stelt de diagnose en zorgt voor de behandeling van alle kankers en alle hematologische pathologieën. Tijdens alle momenten van het klinisch en therapeutisch traject is er een multidisciplinaire benadering dankzij de vereniging van verschillende competenties : van chirurg tot radiotherapeut, van medisch oncoloog tot hematoloog, van anatoom patholoog tot radioloog of arts in nucleaire geneeskunde, samen met de verpleging, psychologen, sociale werkers, diëtisten en kinesisten.

Het team van de Kliniek Hematologische Oncologie van het UVC Brugmann verzekert een globale opvolging van de patiënt en zijn familie, van eender welke nationaliteit, dankzij de aanwezigheid van interculturele mediatoren, en dit vanaf de diagnosestelling en de behandeling tot de palliatieve zorgen.

De voornaamste objectieven van het team zijn gebaseerd op een serie acties :

  • Betrouwbaarheid : ons professioneel team werkt continu met volharding en past zich aan aan de noden van de patiënten en de families.
  • De patiënt centraal : het dagelijks werk beoogt de tevredenheid van de patiënten met respect voor hun emotioneel, mentaal en fysiek welzijn.
  • Rechtvaardigheid : de tijdige toegang voor iedereen tot alle prestaties.
  • Doeltreffendheid en resultaten : de therapeutische beslissingen berusten op vernieuwde medische kennis (bestendige vormingen, internationale congressen), op klinische onderzoeken teneinde de objectieven van de voorgestelde behandelingen te bereiken, door steeds het type en de manier van behandeling aan te passen aan de bereikte resultaten.
  • Klinisch onderzoek : activiteit van de Eenheid voor Klinisch Onderzoek en samenwerking met het Instituut Jules Bordet, de patiënten kunnen deelnemen aan klinische onderzoeken die nieuwe technologieën uittesten, zowel op medisch als technologisch vlak.
  • Informatie : de Kliniek Hematologische Oncologie organiseert praktische informatievergaderingen met de patiënten, maar ook met de huisartsen ter bevordering van de epidemiologie, de vroegtijdige diagnosestelling en de nieuwe therapieën.
  • Transparantie : Beschikbaarheid voor alle professionelen van de gezondheidssector en duidelijke informatie voor de patiënt.
  • Vorming : heel het team geniet van een permanente vorming op professioneel, cultureel en humaan vlak.