De kliniek voor Nefrologie van het UVC Brugmann is sinds geruime tijd een referentie op gebied van behandeling van nierfalen, en meer in het bijzonder van peritoneale nierdialyse.
Het team peritoneale dialyse heeft een innoverend informatieprogramma op punt gesteld betreffende pre-dialyse, dat bekroond werd door Baxter in 2013 (project : "een ontmoeting en misschien meer").
Deze tool vereenvoudigt de beslissing om te kiezen voor dialyse via een ontmoeting met een patiënt (toekomstige « coach ») van ongeveer dezelfde ouderdom, origine en/of sociale situatie en die hetzelfde parcours heeft doorlopen.
Het dialyse-team volgt de patiënt gedurende zijn therapeutisch traject, vanaf het plaatsen van de toegangskatheter (DPL katheter) tot het opstarten thuis dankzij een multidisciplinair team (gespecialiseerde nefrologen, vasculaire chirurgen, radiologen, geëxperimenteerde verpleegkundigen, sociale verpleegkundigen, ergotherapeuten en erkende voedingsdeskundigen).
De katheter wordt ambulant veruitwendigt (Moncrief-Popovich plaatsingstechniek) zodat het leerproces tijdig kan worden aangevat tot men de behandeling thuis zelfstandig kan opstarten.
De patiënten worden tijdens de verpleegkundige en medische raadplegingen opgevolgd, evenals door testen en huisbezoeken. Dit om hun behandeling, hun levenskwaliteit en hun veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen.
Het beheer van de techniek vraagt een goede organisatie en meerdere bekwaamheden wat betreft het materiaalbeheer en de communicatie tussen de diensten (intern et extern) en tussen de betreffende deskundigen.
Het team peritoneale dialyse (waaronder een verpleegster benoemd werd tot het comité van ‘good practice’ van de RDPLF) verzekert eveneens de vorming van ziekenhuisverpleegkundigen, studenten in verpleegkunde, teams voor thuisverpleging en rusthuizen.
Het objectief voor 2016 van de nefrologiekliniek en het team van peritoneale dialyse is om de patiënt steeds meer te beschouwen als partner, onder meer dankzij de modernisering van de communicatiemiddelen (geïnformatiseerd dagboekje op tablet, enz.) zodat taalbarrières en socio-culturele moeilijkheden kunnen vermeden worden en men zich nog beter tot de patiënt kan richten, hetgeen de charme en de goede naam aan deze dienst geeft.
Meer informatie over de Wereldnierdag : www.worldkidneyday.org