>>Werelddag van de Beroerte (CVA) : voorkomen, informeren, vroegtijdig behandelen

CVA : snel handelen !

Naar aanleiding van de Werelddag van de Beroerte organiseert het departement Neuro-Revalidatie een informatiemoment om het bewustzijn rond het belang van de vroegtijdige aanpak van acute beroertes te vergroten. Artsen en gezondheidswerkers van de Neuro-Revalidatie stellen aldus voor een informatiestand (polikliniek Madeleine Lejour, site Horta, maandag 29/10/2018 van 10u tot 16u).

InfoEen beroerte is bij volwassenen de tweede belangrijkste doodsoorzaak, de belangrijkste oorzaak van verworven ernstige handicap en de tweede belangrijkste oorzaak van dementie.

Wat is een cerebrovasculair accident (CVA) ?

Een beroerte, ook wel "CVA of cerebrovasculaire accident" genoemd, wordt veroorzaakt door een plotselinge onderbreking van de bloedtoevoer naar een gedeelte van de hersenen, die de dood van hersencellen veroorzaakt. Elk jaar worden bijna 19.000 mensen met een cerebrovasculaire aandoening opgenomen in het ziekenhuis.

Al enkele jaren ziet men een therapeutische vooruitgang bij de aanpak van een beroerte, niet in het minst dankzij de inspanningen om het grote publiek te sensibiliseren een beroerte als medische urgentie te beschouwen en te herkennen. Want hoe sneller de behandeling wordt gestart hoe beter de behandelresultaten. De grootste uitdaging is het verminderen van de mortaliteit en de ernst van de blijvende handicap.

Risicofactoren te verminderen

Hoge bloeddruk, diabetes, roken, obesitas, alcoholgebruik en een sedentaire levensstijl zijn allemaal risicofactoren voor een beroerte, zowel bij een hemorragisch (ruptuur van een cerebraal bloedvat) als bij een ischemisch (obstructie van een cerebraal bloedvat) CVA.

Preventie is ook het organiseren van een goede eerstelijnszorg voor chronische zieken en de aanpak of behandeling van risicofactoren bij mensen met een hoog risico op een beroerte. De interventies hiervoor zijn enerzijds de aanpassing van bepaalde leefgewoonten (tabakstop, vermindering van een sedentaire levensstijl, het starten van een gezond en evenwichtig dieet, een beperking van de zoutconsumptie, het verminderen van alcoholconsumptie, het reduceren van overgewicht, en een aanpak van bepaalde psychosociale factoren zoals depressie en stress ....) en anderzijds, het starten van specifieke behandelingen voor arteriële hypertensie, hypercholesterolemie, type 2 diabetes en atriale fibrillatie.

Herken jij de symptomen van een beroerte ?

Een beroerte is een medische urgentie waarvoor de behandeling zo snel mogelijk moet gebeuren om de sekwellen te beperken.

Bij het opmerken van :

  • afhangen of gevoelloosheid van de mond ;
  • zwakte of gevoelloosheid van een arm, een been of aan één kant van het lichaam ;
  • plots niet meer kunnen praten of moeilijk spreken...

Bel Service 112 onmiddellijk !

Een vroegtijdige aanpak

Een beroerte is een medisch noodgeval en mogelijks levensbedreigend. Een snelle aanpak en behandeling - het herstellen van de bloedtoevoer door thrombolyse - vermindert het risico op complicaties aanzienlijk. We zien een belangrijke therapeutische vooruitgang bij een vroegtijdige aanpak van een beroerte: een thrombolyse kan namelijk slechts verricht worden binnen maximaal 4:30 uur na de eerste symptomen en dit na neuro-vasculaire onderzoek. De plaats van een andere techniek bij de aanpak van een beroerte, de thrombectomie wordt momenteel onderzocht.

>Het UVC Brugmann heeft een pluridisciplinair programma « Stroke Unit » uitgewerkt. Op die manier is een opvang verzekerd vanaf het moment dat de eerste symptomen van hersenbloeding (initiële fase) verschijnen.