Persartikel23/07/2019

>>Ouderdomsproblemen beter opvangen

Ouderdomsproblemen beter opvangen

Misschien stelde u vast dat een bejaarde een of meer van volgende ouderdomsproblemen heeft: geheugenverlies, trager lopen, regelmatig vallen, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies, verandering van gedrag en/of persoonlijkheid, minder vitaliteit of moeite met dagelijkse activiteiten…

Ga er niet zomaar vanuit dat vermageren, vallen of geheugenverlies normale verschijnselen zijn bij het ouder worden. Sommige van deze problemen zijn soms gerelateerd aan omkeerbare oorzaken (slikproblemen, bijwerkingen van medicijnen, vitaminetekort of hormonale stoornissen…).

Er bestaan nu geriatrische dagziekenhuizen waar patiënten voor een dag in een aangepaste omgeving worden ontvangen voor een algemene evaluatie. Ze gaan op consultatie bij verschillende specialisten, worden begeleid naar eventuele onderzoeken en krijgen er indien gewenst een middagmaal. Elke patiënt wordt tijdens de dagopname geëvalueerd en omringd door een multidisciplinair team bestaande uit een geriater, verpleegkundigen, ergotherapeuten, een diëtiste, psycholoog, maatschappelijk werker, kinesitherapeut, logopedist en vrijwilliger.
Met de hulp van een klinisch apotheker worden ook alle geneesmiddelen van de patiënt overlopen. Dikwijls zijn dat er te veel omdat er middelen bijzitten die niet geschikt zijn voor een bejaarde. De algemene evaluatie omvat bijvoorbeeld het beoordelen van de voeding, het geheugen, het gevaar voor vallen en ook of de patiënt al dan niet bekwaam is zijn medicatiegebruik te beheren. Naargelang de specifieke behoeften stelt men verschillende oplossingen voor. Enkele voorbeelden: ondervoeding verhelpen, bij geheugenproblemen hulpmiddelen inschakelen, slaapproblemen opsporen en verzorgen, rekening houden met een mogelijke depressie die bij bejaarden dikwijls moeilijk te herkennen is.

In het dagziekenhuis van het UVC Brugmann kan een patiënt indien nodig opgevolgd worden in de ‘parachuteschool’ om valpartijen te voorkomen of begeleiding krijgen om het geheugen te verbeteren. In het dagziekenhuis kan ook de familie die het moeilijk heeft terecht voor een luisterend oor.

Info : 02 477 34 71 – oneday-geriatrie@uvc-brugmann.be

Door Dr. Surquin, verantwoordelijke afdeling geriatrie en Dr. Tsepelidis, adjunct-afdelingshoofd en verantwoordelijke dagziekenhuis – UVC Brugmann

[...]

Bron : Le/De Brusseleir (01/07/2019)

Volledige artikel : fr.calameo.com/read/001057645247b674d0701?page=23