Persartikel03/11/2020

>>Houd stress onder contrôle

Houd stress onder contrôle

Stress is een fysiologische en psychische reactie of reflex wanneer het lichaam zich moet aanpassen aan een nieuwe, onvoorspelbare situatie die het niet onder controle kan houden.

Stress kan diverse oorzaken hebben: een positieve gebeurtenis (huwelijk, geboorte…) maar ook een negatieve ervaring (ziekte, ontslag, scheiding…) kan tot stresssymptomen leiden.

De gevolgen van stress uiten zich op verschillende niveaus. Lichamelijk in de vorm van hoofdpijn, slaapstoornissen of energiegebrek. Psychische symptomen zijn onder meer diffuse angst, een gevoel van onzekerheid, lusteloosheid of een negatieve kijk op de toekomst. Op cognitief vlak kampt men met verminderde aandacht, concentratieproblemen of moeite om beslissingen te nemen. En qua gedrag kan iemand met negatieve stress bv. in zichzelf gekeerd en prikkelbaar zijn, soms steeds meer roken en alcohol of kalmeermiddelen gebruiken.

Omdat het wegnemen van stress onmogelijk is, moet u leren er zo goed mogelijk mee om te gaan. Enkele tips en trucs kunnen daarbij helpen. Eerst en vooral is het belangrijk om goed voor uzelf te zorgen, naar uw gevoelens te luisteren, regelmatig te bewegen en een gezonde levensstijl aan te nemen. Omring u met bekwame personen die u steunen en twijfel niet om grenzen te stellen. Hebt u het veel te druk? Laat dan meer aan anderen over en aanvaard de hulp die u wordt aangeboden.

De coronacrisis is een buitengewone situatie die stress kan veroorzaken.

Als u symptomen van stress vaststelt, die aanhouden of erger worden, betekent dit dat u uw grens hebt bereikt. Aarzel dan niet om hulp te vragen.

[...]

Bron : Le/De Brusseleir (01/11/2020)
Specialist : Dr Maryam Bastan (psychiatrie)

Volledige artikel : https://fr.calameo.com/read/001057645df8499e7d532?page=13