>>Sportkliniek

Van beginners tot topsporters, de sportkliniek biedt medische en paramedische follow-up en ondersteuning voor alle sportpatiënten. Er wordt speciale aandacht besteed aan geblesseerde sporters, zodat zij hun activiteiten veilig en zo snel mogelijk kunnen hervatten.

Met de steun van de diensten Fysische Geneeskunde en Revalidatie en Kinesitherapie, bestaat het team van de sportkliniek uit 3 artsen, 4 kinesisten en 1 diëtiste. Dit kwaliteitsteam is opgeleid in sport en staat klaar om patiënten te ontvangen.

Het team werkt ook samen met de dienst Cardiologie, die aanvullende onderzoeken aanbiedt voor een check-up of voor een attest dat er geen contra-indicaties zijn voor sportbeoefening.

3, 2, 1... Start voor de sportkliniek!

Het eerste contact wordt gelegd via een afspraak met de sportarts die, indien nodig, zal doorverwijzen naar andere specialismen.

Voor kinesitherapiesessies en dieetopvolging is een medisch voorschrift nodig om een afspraak te maken. Een patiënt met een voorschrift van een externe sportarts, kan ook toegang krijgen tot kinesitherapie of diëtetiek in het UVC Brugmann.

In de praktijk kunnen de afspraken worden gemaakt aan de desk van de polikliniek (route 260) of via telefoon.

De sportarts

De sportarts is de specialist op gebied van sport! Hij zal de patiënt begeleiden vanaf de eerste consultatie, een balans en diagnose opmaken, een eventueel letsel evalueren en behandelen, en de patiënt doorverwijzen naar de juiste specialist voor de best mogelijke follow-up. En indien nodig zal de sportarts de patiënt ook doorverwijzen voor een snelle toegang tot medische beeldvorming voor een precieze diagnose (echografie, röntgen, scanner, MRI, enz.).

De sportartsDe sportarts

Sportkinesisten

Zij bieden een complete behandeling met inbegrip van re-educatie en revalidatie van de sporter na een blessure of een operatie. Zij geven advies en bieden een gepersonaliseerde follow-up om de fysieke activiteit te hervatten volgens het niveau van de patiënt, zonder risico op letsel. Daarnaast biedt het team een analyse van het lopen met een gepersonaliseerd herstelprogramma. Daartoe beschikken zij over een volledig uitgeruste sportzaal en andere middelen, zoals videoanalyse, isokinetica, schokwave, taping/contentie, enz.

SportkinesistenSportkinesistenSportkinesisten

De sportdiëtist

De sportdiëtist

Of u nu al sportief bent of het wil worden, gezond eten is essentieel voor een goede gezondheid en het algemeen welzijn. Het is dan ook zeer nuttig om advies te krijgen over voeding. Onze diëtiste geeft voedingsadviezen om u de basisprincipes van goede eetgewoonten voor het sporten bij te brengen.

De diëetconsultatie is gepersonaliseerd en heeft als doel :

  • de voeding analyseren;
  • het dieet afstemmen op de sport en de gestelde doelen;
  • de voeding aanpassen aan bepaalde pathologieën (diabetes, spijsverteringsproblemen, allergieën, enz.);
  • advies geven over voeding bij teamsporten, duursporten en bijzondere aandoeningen;
  • advies geven over voeding voor gewichtstoename, gewichtsverlies of prestaties.