>>Radiologische onderzoeken: informatiebladen voor patiënten

Echografie

Echografie

Echografie is een medische beeldvormingsprocedure waarmee organen gezien kunnen worden met behulp van ultrageluid (ultrasoon).

Een ultrasone sonde, ook wel transducer genoemd, zendt ultrageluid uit en ontvangt de echo die door uw organen geproduceerd wordt.

Meer weten over dit onderzoek "Echografie" (voorzorgsmaatregelen, afspraak, procedure...)PDF

MRI

Magnetische resonantie (MRI)

Magnetische resonantie (MRI) is een beeldvormingstechniek die radiogolven en een magneet gebruikt om zeer nauwkeurige 2D– of 3D- « doorsnede » -beelden van een orgaan, een deel van uw lichaam of uw hele lichaam te genereren. MRI maakt geen gebruik van röntgenstralen.

Het te onderzoeken gebied bevindt zich in het midden van het apparaat en rond het te onderzoeken orgaan worden speciale antennes geplaatst (bv. knie, schouder, borst, hoofd, enz.). Deze antennes vangen het signaal van je lichaam op en dit wordt door een computer omgezet in beelden.

Meer weten over dit onderzoek "MRI" (voorzorgsmaatregelen, afspraak, procedure...)PDF

Mammografie

Mammografie

Een mammografie is een beeldvormende techniek die goedaardige of kwaadaardige borstafwijkingen kan aantonen. Na een mammografie kunnen andere aanvullende onderzoeken worden uitgevoerd, met name een echografie, een biopsie of een cytopunctie.

De mammografie is gebaseerd op het gebruik van röntgenstralen.

Meer weten over dit onderzoek "Mammografie" (voorzorgsmaatregelen, afspraak, procedure...)PDF

Radiografie

Radiografie

Radiografie is een medische beeldvormingstechniek waarmee u afbeeldingen van botten of verschillende organen van het lichaam kunt verkrijgen.

Radiografie is gebaseerd op het gebruik van röntgenstralen.

Meer weten over dit onderzoek "Radiografie" (voorzorgsmaatregelen, afspraak, procedure...)PDF

Scanner

Scanner

De CT-scanner of computertomografie, gewoonlijk scanner genoemd, is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen.

Het apparaat bestaat uit een ring bestaande uit een röntgenbuis en een mobiele tafel waarop de patiënt ligt. De röntgenbuis draait rond het te onderzoeken lichaamsdeel. En dankzij een krachtig computersysteem, worden 3D-beelden verkregen.

Meer weten over dit onderzoek "Scanner" (voorzorgsmaatregelen, afspraak, procedure...)PDF