Wat zijn de Papyruswoensdagen? Een ontvangstruimte die gratis ter beschikking wordt gesteld van kinderen en tieners die een familielid hebben in de afdeling palliatieve zorgen en die begeleiding wensen van een gespecialiseerde psycholoog. Het doel is steun bieden aan jongeren die geconfronteerd worden met de ziekte of het levenseinde van een familielid.
De Papyruswoensdagen zijn ontstaan uit de vaststelling dat kinderen regelmatig in de marge van de ziekenhuisinstelling worden gehouden en dat het moeilijk is om als volwassenen de woorden te vinden om met hen over ziekte of dood te praten. Het is inderdaad niet ongewoon dat volwassenen, om het kind te beschermen, de medische realiteit geheim houden of geen bezoek aan het ziekenhuis toestaan. Maar zelfs op zeer jonge leeftijd neemt het kind de veranderingen in attitudes en routines waar, evenals de emoties van volwassenen. Als er geen woorden zijn om deze uit te leggen, kan dat voor het kind schrijnend zijn. Om de aanpassing en het welzijn van het kind te bevorderen, verdient het daarom de voorkeur om te kiezen voor een open en adequate communicatie waardoor het kind de situatie van zijn of haar geliefde beter kan begrijpen. Tijdens de Papyruswoensdagen worden verschillende hulpmiddelen gebruikt, aangepast aan de leeftijd en de verlangens van het kind om de uitdrukking van ervaringen aan te moedigen: voordrachten, spelletjes, creatieve activiteiten, enz. Tenslotte zijn de Papyruswoensdagen ook een gelegenheid om het ziekenhuis te demystificeren en om de jongste kinderen de kans te geven om gedachten uit te wisselen met leeftijdgenoten die in een soortgelijke situatie leven.
Als ouder of familielid van een ziek kind voelt u zich misschien hulpeloos en bang om het onderwerp ziekte, ziekenhuis en zelfs dood met uw kind te bespreken. Het initiatief Papyruswoensdag is ook bedoeld om u te helpen de juiste woorden te vinden om met uw kind te praten en als gezin door deze moeilijke periode te komen.
Als het kind zijn familielid wil bezoeken, kan de psycholoog met u en het zorgteam samenwerken om het bezoek zo goed mogelijk aan te passen aan de leeftijd van het kind en de situatie van de opgenomen patiënt. Het feit dat het kind in dit proces wordt begeleid, zal hem in staat stellen zich gehoord en begrepen te voelen en te zien dat zijn relatie met de opgenomen persoon wordt gerespecteerd.
Voor wie? Kinderen en adolescenten van wie een familielid palliatieve zorg krijgt in Brugmann, hetzij in Papyrus, hetzij via het mobiele team.
Wanneer? Op woensdagnamiddag tussen 15u en 17u.
Hoe? Om het onthaal van het kind zo goed mogelijk te organiseren, wordt een voorafgaand telefonisch contact gevraagd tussen de ouder en de psycholoog die het centrum leidt. Zo kunnen zij hun verwachtingen en de praktische regelingen (plaats, tijdstip van aankomst van het kind, enz.) verduidelijken. Hiervoor kunt u bellen naar 02/477.35.09 van maandag tot en met woensdag tussen 10.00 en 17.00 uur.