>>Schatting van het foetale gewicht door MRI: een veelbelovende methode ontwikkeld in het UVC Brugmann

Schatting van het foetale gewicht door MRI

Het avontuur van de schatting van het foetale gewicht door magnetische resonantie (MRI) begon in 2010 in het UVC Brugmann, waar de vaardigheden van de teams van twee specialismen, foetomaternale geneeskunde en radiologie, werden samengebracht ten dienste van de obstetrische behandeling van baby's die zich bevinden aan de extremen van de groeicurve.

Grote baby's vertegenwoordigen 10% van de geboorten en zijn onderhevig aan meer complicaties tijdens de bevalling. Door hun gewicht nauwkeurig te voorspellen, kunnen we het beheer aan het einde van de zwangerschap (tijdstip en wijze van bevalling) beter aanpassen. De noodzaak om de gewichtsraming voor dit soort baby's te verbeteren, ontstond omdat de tot nu toe gebruikte methoden te approximatief waren.

Prof. Caroline Kadji, Prof. Jacques Jani (dienst Gynaecologie-Obstetrie) en Prof. Mieke Cannie (dienst Radiologie) hebben bijna 10 jaar gewerkt aan de ontwikkeling van een veel nauwkeurigere, snellere en reproduceerbare techniek om het foetale gewicht te schatten met behulp van MRI. Dankzij deze innoverende methode wordt in enkele seconden een foetaal volume verkregen en in minder dan vijf minuten gemeten, zonder dat een uitgebreide medische deskundigheid van de operator vereist is.

Zodra deze techniek succesvol was, hebben deze twee diensten, met de steun van de Brugmannstichting en de Stichting Foetale Geneeskunde België, de pre-MACRO-studie opgestart, die tot doel had het voorspellend vermogen van macrosomen (grote foetussen volgens de zwangerschapsleeftijd) in de achtste maand van de zwangerschap te evalueren. Van mei 2016 tot februari 2019 hebben gynaecologen, radiologen en technologen 2378 vrouwen (van de 2914 benaderde patiënten) overhaald om de wetenschap te helpen met het aantonen van de mogelijkheid was om het gewicht van foetussen nauwkeurig te schatten, of ze nu te groot of te klein waren.

De studie werd zojuist gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics and Gynecology (AJOG) en de internationale impact van deze innovatieve praktijk vormt reeds een inspiratiebron voor toonaangevende centra voor foetomaternale geneeskunde. Wat is de volgende stap? Talrijke toekomstige projecten staan op het programma, waardoor de afdelingen van Prof. Jani en Cannie de facto houder zijn van een van de meest veelbelovende methoden in de geschiedenis van de schatting van het foetale gewicht in de laatste 60 jaar.

Team preMACRO
Team preMACRO : Prof. Jacques Jani, Dr Andrew Carlin, Prof. Caroline Kadji, Serge Benjou (technoloog MRI), Prof. Mieke Cannie, Dr Xin Kang