Slapen is naast eten, drinken en seksueel gedrag, één van onze basisbehoeften.
De slaap is een onderdeel van het leven dat binnen de hedendaagse maatschappij jammer genoeg al te vaak wordt verwaarloosd. Er wordt bijvoorbeeld vaak gemeld dat de tijd die we aan slaap spenderen progressief is vermindert de afgelopen decennia. Naast andere negatieve veranderingen in onze algemene levensstijl, lijkt dit fenomeen toch ook een zeer belangrijke rol te spelen bij het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld metabolische problemen, zoals obesitas).
De slaap en seksuele functies zijn onderling verbonden op verschillende manieren. Eerst en vooral weten we dat bepaalde slaapstoornissen, zoals slaap apneu, aanleiding kunnen geven tot specifieke seksuele disfuncties, zoals erectiestoornissen. Daarnaast, kan een continue en chronische verstoring van de slaapkwaliteit, zoals bij insomnie of slapeloosheid, een impact hebben op het humeur en het libido. Tenslotte bestaan er nieuwe en interessante onderzoekslijnen die aantonen dat seksuele activiteit, en meer specifiek het orgasme, een positieve invloed kan hebben op de inslaaptijd, het doorslapen en de slaapkwaliteit.
De Wereldorganisatie van de slaapgeneeskunde (World Association of Sleep Medicine, WASM) organiseert ieder jaar een internationale dag van de slaap met als doel het belang van de slaap voor onze algemene levenskwaliteit te benadrukken. De nationale en lokale slaaporganisatie, zoals de BASS in België (Belgian Association for Sleep Medicine en Sleep Research), neemt ook deel aan deze dag om zodoende de lokale autoriteiten, de eerstelijnsgeneesheren en het algemene publiek te sensibiliseren voor slaapstoornissen en hun gevolgen.
In het kader van de internationale dag van de slaap, stellen een aantal slaaplabo's in België hun deuren open voor het grote publiek en andere geïnteresseerde zorgverleners. Een aantal bestuursleden van de BASS zullen ook beschikbaar zijn voor de pers.
In Belgie werd het initatief genomen om de aandacht te leggen op een vaak onderkend domein, met name de relatie tussen seksualiteit en slaap, met als doel de aandacht te vestigen op slaapstoornissen en een goede slaap hygiëne in het algemeen.
De slaapeenheden van het CHU Brugmann (Université Libre de Bruxelles) en het UZ Brussel (Vrije Universiteit Brussel) zijn in het kader van dit thema gestart met een onderzoek, waarbij met behulp van een aantal vragenlijsten gepeild werd naar de slaapkwaliteit en het seksueel functioneren bij patiënten die zich aanmelden voor een slaaponderzoek. In de loop van de volgende weken zullen ook andere universiteiten en slaapcentra verbonden aan de BASS deelnemen aan dit epidemiologisch onderzoek om zo de studie te vergroten. Onze preliminaire resultaten laten alvast zien dat vermoeidheidsklachten overdag of een niet-recupererende slaap 's nachts significant gecorreleerd zijn met seksuele disfuncties (p=0.017).
Referenties :
Vandekerckhove M, Cluydts R.
The emotional brain and sleep: an intimate relationship.
Sleep Med Rev. 2010;14(4):219-26.
Troxel WM, Robles TF, Hall M, Buysse DJ.
Marital quality and the marital bed: examining the covariation between relationship quality and sleep.
Sleep Med Rev. 2007;11(5):389-404.
Neu D, Nagant V, Verbanck P, Mikolajczak M.
The 'love-hormone' and sleep: correlates of intra-nasal oxytocine administration.
J Sleep Res. 2012 (P 762)
Taskin U, Yigit O, Acioglu E, Aricigil M, Toktas G, Guzelhan Y.
Erectile dysfunction in severe sleep apnea patients and response to CPAP.
Int J Impot Res. 2010; 22(2): 134-9.
Gonçalves MA, Guilleminault C, Ramos E, Palha A, Paiva T.
Erectile dysfunction, obstructive sleep apnea syndrome and nasal CPAP treatment.
Sleep Med. 2005; 6(4): 333-9