>>Moderniteit, functionaliteit en soberheid : verleden, heden en toekomst

Een ziekenhuis in zijn eeuwUVC Brugmann, een ziekenhuis in zijn eeuw. Een honderdjarig openbaar ziekenhuis dat zijn infrastructuur moderniseert.

In 1992, lanceren de autoriteiten van het Brusselse OCMW zich in een groots wederopbouw-project.  Een wedstrijd wordt georganiseerd en een architectenbureau wordt geselecteerd : Ph. Samyn & Partners in associatie met BEAI.
Het ziekenhuis wordt in zijn totaliteit herdacht om het een functionaliteit te geven voor het heden en voor de toekomst, om de Horta-architectuur te redden en om een eenheid te hervinden in de aanleg van de site” (Philippe Samyn).

Zo zullen vijf nieuwe vleugels het licht zien einde 2008 op de site Horta (de eerste twee – fase 1 – werden ingewijd in 2003), met behoud van het respect voor de Horta-architectuur en door het integreren van deze Horta gebouwen (in afwachting van de klassering door Monumenten en sites.)
De werf van de 3 centrale vleugels werd aangevangen in 2006 (fase 2).  De eerste steen zal gelegd worden op deze 12de september.
De vijf gebouwen zullen genoemd worden naar : Roger Vokaer, Jacques Corvilain, Roland Potvliege, Antoine Depage, Georges Primo, als dank voor hun inzet en wetenschappelijke bijdragen.

Zo zullen vijf nieuwe vleugels het licht zien einde 2008...

Wij nodigen u uit op 12 september 2006 om 11 uur bij het leggen van de eerste steen (gebouw Antoine Depage) van de tweede fase van de wederopbouw.

Hebben het woord genomen :

  • Guy VANHENGEL, Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Financiën, Begroting, Externe Betrekkingen, en Informatica (toespraak in het PDF-formaat)
  • Freddy THIELEMANS, Burgemeester van de Stad Brussel

Guy Vanhengel, Freddy Thielemans, Françoise Dupuis, Jean-Marie AmandLeggen van de eerste steenEerste steen van het gebouw Depage

>>Lees ook : "Brugmann krijgt een nieuw kleedje" - Osiris News